Mindennapi nassoláshoz - Boszorkánypogácsa


Egy nagyon egyszerű és finom süti receptet kaptam egyik kolléganőmtől, lehet, még ma kipróbálom én is.

Boszorkánypogácsa / Lajos Mari recept

Hozzávalók:

10 dkg dió,
1 citrom
25 dkg lágy vaj v. margarin
15 dkg porcukor
45 dkg liszt
4 tojássárgája
1 tojásfehérje
10 dkg baracklekvár

A diót durvára összevágjuk, a megmosott citromnak lereszeljük a héját, levét kinyomjuk és átszűrjük.

A sütőt 180-200 fokra bekapcsoljuk, előmelegítjük.

A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd beletesszük a citromhéjat és a levét is, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd több részletben beledolgozzuk a lisztet (lehet, hogy egy kicsivel több kell hozzá, mint ez előírt; lényeg, hogy jól formázhatónak legyen a tésztánk).

Diónyi adagokat kiszaggatunk, kézzel golyóvá formáljuk, majd a kissé felvert fehérjébe, majd dióba forgatjuk (elég csak a tetejét).

Tepsibe rakjuk (nem túl közel egymáshoz), és ujjheggyel a közepébe lyukat fúrunk.

Max. 15- 20 percig sütjük, szép világos színűre.
Kivesszük a sütőből, majd azon melegében a kis kráterekbe savanykás lekvárt teszünk.

Fémdobozban tárolhatjuk, de mindegyik emeletre tegyünk sütőpapírt, hogy a golyók ne ragadjanak össze.

Ha kicsivel több citromot teszünk bele, kellemesen pikáns, kissé savanykás ízű sütit kapunk.



1 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finom!

Megjegyzés küldése

Banner