Salou - Costa Dorada




Salou spanyol üdülővároska a Costa Doradán. Barcelonától délre található a Földközi-tenger eme gyöngyszeme. Arany part, Costa Dourada, ahogyan a helyiek hívják. Milyen igaz! 216 km hosszan aranyló, finom homokos part szegélyezi.

Salou a Tarragona tartomány része, 10 km-re Tarragonától. A napozás és a fürdőzésen kívül azonban számos meglepetést tartogat az oda látogatóknak. Itt található Európa egyik legnagyobb vidámparkja a Port Aventura. Útikönyvekben sok információt lehet erről olvasni, így ezt nem részletezem. Pezsgő éjszakai élet, éttermek, vásárlási lehetőségek mellett érdemes a környéket bejárni.




Salou szinte egybeépült Cambrils nevű halászfaluval. Kb. 4-5 km séta a festői szépségű part mentén, a kiépített sétányon haladva a hatalmas pálmák között. Szinte észre sem lehet venni a távolságot, mert a látvány mindent felülmúl. Cambrilsba érve a kikötőben a modern jachtok mellett láthatunk még régi fa kalózhajót is. Páratlan élmény! A tereken csodálatos képzőművészeti remekeket, szobrokat találunk.

Szuvenír vásárlással szintén órákat lehet eltölteni az út mentén lévő árusoknál, illetve az ódon hangulatú utcácskákban lévő üzletekben. Alkudni lehet még a márkaboltokban is. A hosszú séta után a fáradt vándor megpihenhet a part mentén lévő éttermek egyikében. Finom helyi specialitások közül választhat, a hely vendégszeretete kitűnő.



Következő nap érdemes ellátogatni a Bona Vista-i piacra. Talán 20 km Saloutól, de közben bepillantást nyerhetünk a valós katalán életbe is. Oda érkezve igazi nyüzsgő vásár fogadja a túristákat, helyieket. Itt mindent lehet kapni. A ruhaneműktől a sós heringig, az élő kaméleontól a kiskutyákig. Minden náció képviselteti itt magát. Sütödék illata keveredik a friss gyümölcsök illatával. Az árusok túlkiabálják a tömeget. Nagyszerű hangulata van. Itt olcsóbban lehet élelmiszereket vásárolni, Régészeti leletei mint a római vízvezetékhíd 2000. óta a világörökség része. Az amfiteátrumhoz kanyagrós macskaköves út vezet a tenger partján. A közelébe érve egy kőasztalon napórát csodálhatunk meg. Lentebb haladva pedig az egykori császárok kedvenc szórakozási helyét, amely egykor 14000 nézőt fogadott be. Megértem, hogy az uralkodók miért kedvelték a helyet. Pazar kilátás nyílik a kikötőre, este a messzi városok fényeiben gyönyörködhetünk. Nagyon sok a túrista ezen a részen, így Tarragonában már koldusokkal is találkozhatunk. Szerencsére nem erőszakosak, mint ahogyan az afrikai nyaklánc árusok sem.

Salou éjszaka is biztonságos a kószáló túristák számára. Nem szabad kihagyni az éjszakai Salou fényeit és éttermeit sem.

A fürdőzés, napozás még szeptemberben is jó választás Salouban. A 38 fokos déli hőmérsékletével és a kellemes esti klímájával ideális üdülőhely.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Banner