Sajttorta - Rákóczi Feri receptje


Manapság elég felkapott lett a Sajttorta, amit Rákóczi Feri szerint nem lehet elrontani és kedvünk, ízlésünk szerint lehet variálni.

Sajttorta alap recept:

Hozzávalók:

Tortalaphoz:
20 dkg háztartási keksz,
5 dkg barna cukor,
15 dkg vaj.
Ízesítéshez (nem kötelező és cserélhető másra is): 1/4 kg eper,
100 g étcsoki (60%-os).

Krémhez:
70 dkg philadelphia krémsajt,
15 dkg porcukor,
1 citrom reszelt héja,
1/2 citrom leve,
1 dl tejföl,
1 dl tejszín,
2 egész tojás,
3 tojássárgája,
2 púpozott teáskanál keményítő (ez elhagyható).

Elkészítés:
Ledaráljuk a háztartási kekszet. (Nem érdemes eleve daráltat venni, mert az túl apró, úgy a jó, ha vannak benne borsszemnyi darabok is.)
Majd ledaráljuk a barna cukrot is, hogy porcukor legyen belőle.
Megmelegítjük a vajat, hogy teljesen folyékony legyen, majd összekeverjük a kekszet és a cukrot, és ezt összedolgozzuk a vajjal.
Egy tortaformát kivajazunk vagy sütőpapírt rakunk bele, majd beleöntjük a keveréket.
Egy pohár aljával lenyomkodjuk.
Aki szereti, az erre a tortaalapra rászórhatja a lereszelt étcsokoládét és a darabokra vágott epret. Ez elhagyható vagy helyettesíthető mással is, például sárgabarack-darabokkal.
A tortalapot a hűtőszekrénybe rakjuk, amíg elkészül a krém.

A krém elkészítése:
A krémhez való összes hozzávalót egy nagy edénybe rakjuk és simára keverjük.
A krémsajtot érdemes a munka előtt már fél órával kivenni a hűtőszekrényből, mert szobahőmérsékletűen könnyebb dolgozni vele.
Ha már jól összeállt, ráöntjük a tortaalapra. Egy kicsit rázogatjuk, hogy egyenletesen elsimuljon.
A tortaformát benne a tortával alufóliával alulról kezdve teljesen becsomagoljuk.
A sütőt felmelegítjük 170 fokra, egy mély tepsit teleöntünk forró vízzel beleállítjuk a bebugyolálttortát és így rakjuk a sütőbe.
170 fokon 40– 45 percig sütjük.
Ha kihűlt, egy napra hűtőbe helyezzük.





Meglepetéstortának is jó, mivel ha a tetejét beborítják gyümölcsdarabokkal, azt pedig leöntik zselével, akkor az egyrészt szép, gyertyát is lehet bele tűzni, másrészt így csak felvágás után látszik, hogy milyen finomságok vannak még benne a krém és a tortaalap között – tanácsolta a Morning Show műsorvezetője. – Sütés közben csak arra kell figyelni, hogy ha elkezdett barnulni a teteje, akkor vegyék lejjebb a sütő hőfokát 15 fokkal. A keményítőt ki lehet hagyni belőle, mivel ez csak arra szolgál, hogy magasabb lesz tőle a krém. A tortát azonnal is meg lehet enni, de akkor az igazi, ha sütés után áll még egy napot a hűtőben. Bátran kísérletezzenek vele, biztos, hogy mindig jó lesz az eredmény.

Forrás: borsonline.hu


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Banner