Vetőmagok


A kertészek már szorgalmasan látogatják a vetőmagboltokat és megvásárolják a tavasszal szükséges vetőmagokat. Ez nagy figyelmet igénylő feladat, amelynek sok fortélya van!
Semmiképpen sem szabad lejárt szavatossági idejű vetőmagot használni. Az uborka, a zeller, a káposztafélék, a paprika és a paradicsom magja 4-5 évig csíraképes. A borsó, a bab és a fejessaláta 3-4 évig, a petrezselyem és a hagymafélék 2-3 évig tartják meg a csíraképességüket, de a feketegyökér, a kapor és a pasztinák magja már a magérést követő második évben is bizonytalanul csírázik ki.
A nemesítés eredményeképpen minden évben új fajták kerülnek forgalomba és ezek sokszor igen értékes, új tulajdonságokat hordoznak: többet teremnek, szebb, jobb ízű termést adnak vagy ellenállóak a betegségekkel szemben, tehát érdemesek a megismerésre és a termelésre.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Banner